Většina léčivých hub je bohatá na aminokyseliny, mají vysoký obsah prvků jako draslík, dusík, fosfor, síra, hořčík, vápník a železo. Selenu mohou obsahovat až 100x více než zelené rostliny. Bývají také bohaté na vitamíny skupiny B, E a K.
Mimo výše uvedené, lze o medicinálních houbách uvažovat celkově jako o ochráncích naší imunity. Zejména díky posílení organismu a pro jejich adaptogenní, regenerační a anitoxidační procesy. Všeobecně mají léčivé houby také společné příznivé účinky pro krvetvorbu a detoxikaci. Z celostního pohledu na lidské zdraví si níže představíme základní charakteristiky čínské medicíny.
Chaga | Cordyceps | Reishi | Yamabushiitake | |
Teplota | Teplá | Teplá | Neutrální | Neutrální |
Chuť | Sladká | Sladká | Sladká a lehce hořká | Sladká, fádní |
Tropismus | Játra, slezina, srdce | Plíce, ledviny | Srdce, játra, plíce | Slezina, žaludek, srdce |
Teplota – Existují potraviny, které nás silně ochlazují (silně jin). Potraviny, které nás osvěžují (jin).
Jiné působí neutrálně. Jiné slabě ohřívají (jang) nebo velmi silně ohřívají (silně jang). Úkolem výživy v
čínské medicíně je nalezení dokonalé rovnováhy.
Chuť - TCM rozlišuje 5 chutí odpovídajícíh 5 elementům, které stimulují jednotlivé orgány těla. Kyselá
(dřevo – játra a žlučník), Hořká (oheň – srdce, tenké střevo), Sladká (zem – žaludek, slinivka, slezina),
Štiplavá (kov – střevo, plíce), Slaná (voda – ledviny, močový měchýř)
Tropismus – Orientace živých organismů podle určité stimulace.