Medicínské houby
Rychlý průvodce světem medicínských hub

Druhy a účinky medicinálních hub

Většina léčivých hub je bohatá na aminokyseliny, mají vysoký obsah prvků jako draslík, dusík, fosfor, síra, hořčík, vápník a železo. Selenu mohou obsahovat až 100x více než zelené rostliny. Bývají také bohaté na vitamíny skupiny B, E a K.

Obsah sekce

  1. Klíčové vlastnosti jednotlivých hub
  2. Charakteristika dle tradiční čínské medicíny

Klíčové vlastnosti jednotlivých hub

Druhy léčivých hub
Nyní se podíváme na charakteristiku vybraných druhů hub a specifika spojená s jejich užíváním.

Chaga – posílení organizmu

  • Posiluje imunitní systém
  • Čistí buňky od volných radikálů
  • Pomáhá při rekonvalescenci

Cordyceps – doplněk pro sportovce

  • Přispívá k výdrži
  • Dodává energii i na buněčné úrovni
  • Zlepšuje krevní oběh

Reishi – zklidnění duše

  • Zlepšuje kvalitu spánku vyvážením hormonů
  • Snižuje stres
  • Účinně bojuje proti kvasinkám

Yamabushiitake – podpora nervového systému

  • Regeneruje nervovový systém
  • Harmonizuje slezinu a žaludek
  • Tiší neklid a poruchy spánku

Mimo výše uvedené, lze o medicinálních houbách uvažovat celkově jako o ochráncích naší imunity. Zejména díky posílení organismu a pro jejich adaptogenní, regenerační a anitoxidační procesy. Všeobecně mají léčivé houby také společné příznivé účinky pro krvetvorbu a detoxikaci. Z celostního pohledu na lidské zdraví si níže představíme základní charakteristiky čínské medicíny.

Charakteristika dle tradiční čínské medicíny

Tradiční čínská medicína
Čínskou medicínu známe převážně pro její komplexní pohled na zdraví a jeho prevenci. Zkoumá a využívá medicinální houby již po celá tisíciletí (přes 4 000 let). Níže naleznete tabulku s jednotlivými charakteristikami pro námi vybrané houby.

Chaga Cordyceps Reishi Yamabushiitake
Teplota Teplá Teplá Neutrální Neutrální
Chuť Sladká Sladká Sladká a lehce hořká Sladká, fádní
Tropismus Játra, slezina, srdce Plíce, ledviny Srdce, játra, plíce Slezina, žaludek, srdce

Teplota – Existují potraviny, které nás silně ochlazují (silně jin). Potraviny, které nás osvěžují (jin). Jiné působí neutrálně. Jiné slabě ohřívají (jang) nebo velmi silně ohřívají (silně jang). Úkolem výživy v čínské medicíně je nalezení dokonalé rovnováhy.

Chuť - TCM rozlišuje 5 chutí odpovídajícíh 5 elementům, které stimulují jednotlivé orgány těla. Kyselá (dřevo – játra a žlučník), Hořká (oheň – srdce, tenké střevo), Sladká (zem – žaludek, slinivka, slezina), Štiplavá (kov – střevo, plíce), Slaná (voda – ledviny, močový měchýř)

Tropismus – Orientace živých organismů podle určité stimulace.

Zpět nahoru